Kāpēc tīrā dzīvoklī parādās tarakāni: septiņi galvenie iemesli

Tarakāni ir visbiežāk sastopamie iekštelpu kaitēkļi. Tie izdzīvo visnelabvēlīgākajos apstākļos un var ātri izplatīties. No kurienes rodas tarakāni tīrā dzīvoklī?

Mājas parazīti parādās visur, kur ir radīti ērti dzīves apstākļi. Tie veido ligzdas aizblīvētās vietās, kur gandrīz neiekļūst saules gaisma. Tiem patīk mitrums. Un tuvumā jābūt daudz pārtikas. Tāpēc tie visbiežāk izvēlas virtuvi, kas gandrīz vienmēr atbilst šīm prasībām. Piemēram, blakus atkritumu tvertnei vai izlietnei.

Kaitēkļiem nepatīk aukstums, tāpēc tiem patīk apmesties aiz apkures radiatoriem, pie plīts. Bet, ja mājoklī ir mājdzīvnieks (kaķis vai suns), tad to tuvumā parazīti neapmetas. Tarakāni arī ļoti bieži izvēlas elektroierīces, jo īpaši tas var būt tosteris, mikroviļņu krāsns, televizors. Tur tie pat dēj olas, kas var izjaukt iekārtas darbību.

No kurienes rodas tarakāni, ja dzīvoklis ir tīrs?

Dažkārt pat pilnīgi tīrā dzīvoklī var redzēt dažus tarakānus. Tie migrē no citām vietām, bet, ja apstākļi nav piemēroti kaitēkļiem, tie ilgi neuzturas. Tarakāni vairojas visu diennakti, tāpēc jaunajai paaudzei pastāvīgi ir nepieciešama teritorija.

No kurienes tarakāni nāk uz dzīvokli:

  • no kaimiņiem
  • ievācoties
  • ar viesu mantām
  • pēc lietotu ierīču iegādes
  • pēc ceļojuma
  • ar sūtījumu
  • ar pirkumu

Kā redzat, ir daudz veidu, kā kaitēkļi var iekļūt dzīvoklī. Visbiežāk tie telpā iekļūst no kaimiņiem. Un šeit ir divi varianti: vai nu pie kaimiņiem ir antisanitāri apstākļi un ir pārāk daudz tarakānu (tie meklē jaunu teritoriju), vai arī kaimiņi pastāvīgi indē kukaiņus, tāpēc tie cenšas atrast citas dzīves vietas.

Pārvācoties uz jaunu dzīvokli, kopā ar mantām no vecajām telpām var pārvietoties arī kukaiņus. Pietiek pat ar parazītu oliņām, nevis pieaugušiem dzīvniekiem. Šie kaitēkļi bieži vien apmetas mēbeļu, matraču krokās. Daudz to ir arī grāmatās, vecās kastēs.

Daži viesi var ienest nelūgtus kaitēkļus kopā ar savām mantām. Kukaiņi ir mazi, un tie var iekļūt somās, jo nepārtraukti meklē jaunas teritorijas, kur varētu būt barība.

Ja esat nolēmis iegādāties lietotu sadzīves tehniku, rūpīgi to pārbaudiet. Tajā var būt nepatīkami “pārsteigumi”: tarakāni vai to olas. Biežāk parazīti dzīvo televizoros, datorsistēmu blokos, mikroviļņu krāsnīs, klēpjdatoros, tosteros. Lai atbrīvotos no kaitēkļiem, varat tehniku pakļaut aukstumam vai izjaukt to un iztīrīt. Taču nekad nelietojiet ķīmiskās vielas.

Lasi vēl: Ābolu biezenis ziemai: īsts bērnības gardums

Var gadīties, ka no komandējuma vai ceļojuma esat atvedis tarakānus. Lai gan tas ir maz ticams, tas var gadīties. Parazīti spēj dzīvot visur, kur ir pārtika un ūdens. Tarakāni var “ierasties” jūsu dzīvoklī kopā ar sūtījumu. Šie kaitēkļi spēj ilgstoši iztikt bez pārtikas, izdzīvot un pielāgoties jebkuriem apstākļiem.

Tarakānus var atnest arī maisiņā no veikala, lielveikala vai tirgus. Tos ir viegli iefiltrēt, un tie var ilgi gaidīt izdevību, lai nemanāmi izsprauktos ārā. Atcerieties, ka tikai viena mātīte var dot dzīvību visai parazītu kolonijai.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment